Onko Helsingin keskustassa asuminen kaikkien oikeus?

Helsingin Sanomissa otsikoitiin viikonloppuna hyvin siitä, miten kaupungin vuokra-asunnot ovat kuin lottovoittoja niissä asuville. Toki harmillista tässäkin lottovoitossa on se, että sen maksavat kaikki ne muut ketkä eivät näitä voittoja saa. Tämän subvention kustannukset ovat jo artikkelinkin lukujen perusteella satojen miljoonien eurojen luokkaa. Kyse on siis todella merkittävistä summista. Ongelmallista on se, että tämä valtava tulonsiirto ei ole löydettävissä kuntien tai valtion budjeteista lainkaan samalla tavalla kuin esimerkiksi asumistuki. Aiheesta löytyy hyvin lisätietoa esimerkiksi VATT:n Policy Briefistä.

Tuettujen vuokra-asuntojen tulonsiirto on euromääräisesti sitä suurempi mitä lähempänä kallista kantakaupunkia vuokratalo sijaitsee. Tämä herättääkin perustellun kysymyksen: onko tuetuilla asunnoilla tarjottava mahdollisuus asua myös aivan keskustan tuntumassa? 

Kaupungin asuntojen sijoittamista ympäri kaupunkia perustellaan segregaatiokehityksen estämisellä. Tästä tavoitteesta olen täysin samaa mieltä: asuntoja ei voida rakentaa esimerkiksi vain kaupungin itälaidalle. Tavoitteena tulee olla monimuotoisten asuinalueiden luominen, jossa sekä keskiluokan omistusasujat ja kaupungin vuokralaiset elävät sulassa sovussa. Sen sijaan tämän tavoitteen saavuttaminen ei millään muotoa vaadi sitä, että kaupungin asuntoja on myös kantakaupungissa, jossa valtaosa keskituloisistakaan ei voi asua.

Tutkimustulosten mukaan pienituloiset Helsingin kaupungin vuokralaiset asuvat keskimäärin köyhemmillä postinumeroalueilla ja rakennuksissa kuin muuten samanlaiset markkinahintaisissa vuokra-asunnoissa asuvat pienituloiset. Kaupungin vuokra-asunnoilla ei siis ole onnistuttu torjumaan segregaatiokehitystä.

Lisäksi tuetuissa asunnoissa on yksi merkittävä ongelma: vuokrasäästön kautta tarjottavia tulonsiirtoja kohdistuu huomattavasti myös hyvätuloisiin. Kaupunki siis maksaa myös sellaisten perheiden asumisesta, jotka voisivat aivan hyvin hankkia asuntonsa vapailta markkinoilta. Vaikka asumistuessa on omat ongelmansa, oheisen kuvion perusteella on selvää, että se kuitenkin kohdistuu paremmin tukea todella tarvitseville.

Verovaroin tuettuja vuokra-asuntoja tulisikin tarjota vain erityisryhmille – ei tavallisille keskituloisille. Lisäksi ei ole mitään syytä, miksi näiden asuntojen tulisi sijaita ydinkeskustassa, jolloin ne maksavat yhteiskunnalle eniten. Hyvinvointivaltiossa jokaisella tulee olla oikeus länsimaiset standardit täyttävään asumiseen, mutta ei Helsingin kantakaupungissa asumiseen.

TarikAhsanullah
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen juristi ja varavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu