Yli 30-vuotiaiden opiskelija-alennus joukkoliikenteessä säilytettävä

Vuonna 2013 HSL:n silloinen hallitus päätti, että lippuvyöhykeuudistuksen yhteydessä yli 30-vuotiailta opintotukeen oikeutetuilta opiskelijoilta poistetaan joukkoliikennealennus. Vyöhykemalli, joka muuttaa hinnoittelun matkojen pituuksiin perustuvaksi kuntarajojen sijaan, on tulossa käyttöön kesällä.

Esitämme, että vyöhykemallin hinnoittelua tarkastellaan yli 30-vuotiaiden opiskelijoiden kohdalla uudelleen, ja opintotuella elävien opiskelijoiden yhdenvertainen alennusoikeus säilytetään.

Opintotukea nostavat opiskelijat ovat pienituloisia iästä riippumatta. Vuonna 2017 korkeakouluopiskelijan opintotukea laskettiin entisestään 250,28 euroon kuussa. Opintotuessa on tiukat tulorajat (660 euroa per opintotukikuukausi) ja lisäksi tukikuukausien määrä on rajallinen. Moni opiskelija ei saa asuntoa opiskelupaikkansa läheltä, ja edullinen joukkoliikenne on elinehto. Seutulipun alennettu kuukausihinta on 53,30€, kun taas hinta ilman alennusta on 106,50€ euroa kuussa.

Opintotukea nostavat yli 30-vuotiaat saattavat olla jopa nuorempia opiskelijoita heikommassa asemassa. Moni yli 30-vuotiaan opiskelijan lapsiperhe sinnittelee köyhyysrajan alapuolella. Kaikille opiskelupaikan ovet eivät myöskään aukea heti. Pahimmillaan perusteettomat ikäkriteerit pahentavat eriarvoisuutta ja heikentävät kaikista pienituloisimpien taloudellista tilannetta.

Nykykäytännön säilyttäminen on kustannuksiltaan vain 0,02 prosenttia HSL:n budjetista. Rajausta on siksi mielestämme hankalaa perustella kustannusvaikutuksilla. Joukkoliikenteen houkuttelevuutta tulisi lisätä kaikissa väestöryhmissä, eikä tehdä siitä nykytilaan nähden huonompaa vaihtoehtoa.  

Opiskelun ja uudelleenkouluttautumisen mahdollistaminen pienituloisille iästä riippumatta on kaikkien etu, eikä sitä tule perusteettomasti rajoittaa.
 

Tarik Ahsanullah
HSL:n hallituksen varajäsen (Helsinki/Kok.)

Alviina Alametsä
HSL:n hallituksen jäsen (Helsinki/Vihr.)

 

TarikAhsanullah
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen juristi ja varavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu