Puoliväliriihestä löydettävä panostuksia koulutukseen – rahaa kyllä löytyy!

OECD:n tilastojen valossa Suomen asema koulutuksen kärkimaana on vaarassa. Esimerkiksi PISA-tutkimusten huippuvuodet ovat enää muisto vain, osin häviämme jo Virollekin. Vaikka hallituksen koulutukseen kohdistamat säästöt eivät ole niin valtavia kuin oppositiopuolueet antavat ymmärtää, on suunta todellakin väärä. Koulutus vaatii jatkuvia investointeja kaikille tasoille – ne ovat investointeja, jotka tuottavat yhteiskunnalle pitkällä aikavälillä ylivoimaisesti parhaiten.  

Hallituksen tavoitteena on kääntää valtion velkaantuminen laskuun. On siis ymmärrettävää, että Suomen surkean talouskehityksen vuoksi jakovaraa ei yksinkertaisesti ole. Kaikki lisäpanostukset tarkoittavat leikkauksia muualta, se on mielestäni tässä tilanteessa ymmärrettävää. Mistä sitten tulisi leikata?

2010-luvulla yritystuista luopumista ovat esittäneet muun muassa ETLA, VATT ja Jorma Ollilla. Kataisen hallituksen, jossa muuten kaikki nykyiset oppositiopuolueet istuivat, piti leikata yritystuista. Mitään ei tapahtunut. Isojen yritysten lobbausvoima on käsittämättömän vahva.

Yritystuet sopivat vapaaseen markkinatalouteen todella huonosti. On ainoastaan hyvä asia, että kannattamattomat yritykset menevät konkurssiin. Erilaiset starttirahat ja yritystoiminnan käynnistämiseen suunnattavat tuet ovat hyvä asia – Viking Linelle maksettavat 25 miljoonaa euroa vuodessa puolestaan surkeata verorahojen tuhlausta.

Valitettavasti suorat yritystuet ovat vain jäävuoren huippu. Suomen verojärjestelmään on rakennettu loputon määrä erilaisia verovähennyksiä. Pelkästään näin monimutkainen sääntely aiheuttaa tehottomuutta yrityksissä – verosuunnitteluun on käytettävä merkittävästi resursseja. Kun kaikki tukimuodot lasketaan yhteen puhutaan useista miljardeista euroista veronmaksajien rahaa suoraan yrityksille. Yrityksien toimintaedellytyksiä helpotettaisiin paremmin laskemalla esimerkiksi yhteisöverokantaa.

Keskusta esitti vaalien alla yritystukien leikkausta. Toisin on kuitenkin käynyt. Herra pääministeri, voisitteko tällä kertaa edes yrittää kumota vanhan kansanviisauden: “Kepu pettää aina”?

 

TarikAhsanullah
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsinkiläinen juristi ja varavaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu